In 1961 neemt Gerrit te Koppele smederij Berntsen over en begint zijn eigen ijzerwarenzaak aan de Simmelinkstraat in Eibergen. In de loop der jaren verschuift de focus van een zeer breed assortiment inclusief huishoudelijk, kachels, land- en tuinbouw etc. meer en meer richting specialisme ijzerwaren en gereedschappen. In 1981 komt de eerste vertegenwoordiger in dienst waarna de groeiende groep bedrijfsmatige klanten ook bezocht wordt. In 1985 verandert de naam IJzerhandel G. te Koppele in Te Koppele B.V.

In 1991 wordt Firma Geerlings in Winterswijk overgenomen en voortgezet als Te Koppele filiaal voor particulieren aan de Markt en voor zakelijke klanten aan de Ratumsestraat.

In 1996 komt zoon Ton in het bedrijf waarna in 1997 een filiaal wordt gebouwd en geopend op industrieterrein Hanzeweg in Lochem. Een jaar later verhuist filiaal Winterswijk van het centrum naar industrieterrein Vèèneslat. In 2000 verlaat Te Koppele na bijna 40 jaar de Simmelinkstraat in Eibergen en verhuist de hoofdvestiging naar een nieuwbouwpand op bedrijventerrein de Kiefte. In 2004 verwerft Ton te Koppele alle aandelen van het familiebedrijf.

Vanuit de 3 vestigingen op bedrijfsterreinen in de Achterhoek ontwikkelt Te Koppele zich verder tot technische groothandel voor de bouw als industrie in de regio. Branches die ieder een eigen benadering vragen waarop wordt ingespeeld door de specialisten van Te Koppele. Voor de klantgroep rietdekkers heeft Te Koppele zich ontwikkeld tot landelijke specialist. Onder de merknaam Tekoriet rietdekmaterialen is Te Koppele zowel leverancier als producent.